Thursday, July 3, 2008

Molo! Tere tulemast Aafrika talve!

no tere ometi! otsustasin siiski eesti keeles blogi kirjutama asuda, et mitte meilidega teid pommitada. nii palju on ulmeigavaid blogisid olemas, et ma proovin enam-v2hem huvitavalt ja lyhidalt kirjutada! :) niisiis, elan esimese talvise aafrika n2dala 50 kilti kaplinnast idas, stellenboschis. viljandi-suurune ylikooli linn, selline rikas ilus mini-euroopa. aga alustuseks sobib kyll.

eile luurasime kaplinnas ringi, oma tulevases elamurajoonis, observatory'is, see tundus selline funky rajoon, tahaks juba sinna teiste noorte ja gruuvide inimeste juurde vaest ja ohtlikku aafrika elu elama. noh esimese nelja p2eva emotsioon on selline kahtlane. et valge inimene l6una aafrikas on ikka kunn ja mustad ja pruunid on need, kes teevad lihtsat t88d. seda n2ed igal sammul. pererahvas, kelle juures praegu elame, on 17 p6lve l6una aafriklased, valged. sellised nagu ameeriklased. keep smiling ja h2sti jutukad ja lahked, aga ei saa aru kas siirad v6i v6ltsid. meid muidugi hellitatakse siin v2ga. elame nagu omas kodus. aint et kylm on. esimesed p2evad pettis natuke 2ra, oli +20 kraadi, p2ike paistis ja hea oli olla. nyyd on +13 ja vihma kallab. suur mure on see, et toas on ulmekylm. keskkytet ei ole ja maja on selline nagu maltal oli, aknad korralikult kinni ei l2he ja l6gisevad tuule k2es, nii et pole variantigi, et soe kuidagi sees pysiks. magame siis kahe teki ja kuumavee pudeliga. see teeb mulle endiselt nalja, et me sellised vanaemad siin oleme oma villaste sokkide ja kuumavee pudelitega. :)

pereema on selline non-stop tegutseja. ametilt programmeerija ja nelja lapse ema (lapsed on suured, ca 20-sed), nende maja on koguaeg kylalisi s6pru tuttavaid t2is, nii et meie siinolek ei pane kedagi imestama. peretytar on 21 ja tema on selline veider kuju. no n2iteks eile l2ksime m2gedesse jalutama (selline v2ike shveits on see koht m2gede ja penskarite kuurortitega), tema v6ttis matka alguses pooliku telliskivi k2tte ja k6ndis sellega kuni l6puni. enesekaitseks. ytles et meie oleme sakslase annega nii naiivsed. no ma ei tea, kas selline ylem6tlemine ka hea on. t2na matkasime j2lle koos ja siis ta jooksis meil lihtsalt eest 2ra ja ytles, et k2ige aga ise, ma tulen m6ne tunni p2rast otsin teid yles, mul on praegu tegemist linnas. selline naljakas kuju. :)

ylikooli yhikad on tydrukutele ja poistele eraldi. tekkis j2lle m6ttevahetus, et milleks see hea on. ja siis peretytar raius j2lle, et see on tydrukute kaitseks. et umbes k6ik mustad poisid on p2tid (tsotsid) ja kui yhikad oleks sega, siis poisid hakkaks kohe tydrukuid v2gistama. natuke selline rassistlik kuju igatahes.

ma enam sellele eriti ei m6tle, aga millegip2rast l2heb alati nii, et esimene n2dal v2lismaal on selline rikka elu vaatlemine. indias delhis oli samamoodi. esimene n2dal ma n2gin aint kuidas rikkad bombays pidutsesid ja delhis tennist k2isid vaatamas ja privaat aiapidusid pidasid. siin on ka esimene n2dal natuke liiga rikas, et t6si olla. n2iteks yksp2ev k2isime kohalike noortega sushi baaris. selline tuesday non stop sushi s88mine 99 randi eest (see on natsa yle 100 eeki). siis need valged rikaste vanemate lapsed s6id ennast nii t2is kui said, ohkisid hirmsasti p2rast seda ja pidid l6hki minema ja siis s6itsime autoga stellenboschi tagasi ja teede 22res on kymnete kilomeetrite kaupa townshipe (slumme), kus mustad elavad oma v2ikestes hurtsikutes, s88vad korra p2evas ja hoiavad ennast kuidagi elus. kontrastid on masendavad taas. eile oli umbes sama. pererahvaga k2isime yhe peene galerii avamisel, j6ime ohtralt tasuta veini, s6itsime autoga kapplinna burgeri restorani ja igayks s6i sellise ulmesuure burgeri 2ra. tore. nagu ameerikas. ja siis r22gime, et ah, need mustad tead, nad ongi t2iesti harimatud ja mis neist ikka loota, kui et kriminaalid ja HIV haiged ja narkos6ltlased.

vot nii. tere tulemast l6una aafrikasse! :)))

No comments: