Tuesday, August 5, 2008

molo! mul on homme sünnipäev! üritame sel puhul minna pingviine vaatama mere äärde! naljakas, et aafrikas on pingviinid, eksole. üldse on selle l6una aafrikaga nii, et ma ikka ei saa s6braks kuidagi selle paigaga. lehed kirjutavad täna, et viimase paari nädala jooksul on 6 naist pättide ohvriks langenud siinsama main tänaval, kus minagi iga päev seiklen. tavaliselt käib see skeem nii, et istud minibussi ja minibuss keerab peatänavast k6rvaltänavale, bussijuht koos oma assistendiga (kes müüb pileteid ja karjub aknast välja l6pp peatuse nime, et rohkem inimesi peale saada) varastavad su paljaks. enamasti huvitab neid raha ja mobiil. halvemal juhul läheb nii, et nad visakavad su seal eemal k6rvaltänaval minibussist välja. mina olen praegu veel igati pääsenud, aga ühel 6htul üks neegripätt ründas mind kodutänaval, tahtis mu mobiili v6tta. 6nneks üks inimesi täis auto peatus eemal ja üks naine tuli autost välja mulle appi, siis pätt jooksis minema. aga selle asjaga on küll nii, et igal pool maailmas on vargusi ja asju eksole. aga mida m6istus siin kinni ei v6ta on vägivald. et siin ei näpata su asju mitte siis, kui sa need kuskile laokile oled jätnud, vaid tullakse lihtsalt kallale ja v6etakse need asjad. selline külmaverelisus. ma koguaeg m6tlen siin, et kuskil riigis ega suurlinnas varem ei ole ma sellist asja kogenud ega näinud, et kui keegi tahab su telefoni, siis ta mitte ei ürita bussis salaja su kotti auku l6igata ja kuidagi niimoodi telefoni omale nihverdada, vaid ta lihtsalt astub su juurde, hoiab sind kinni ja väev6imuga v6tab sult telefoni. oehh. aafrika. täna rääkisin sellest lazarusega kontoris ja tema on eluaeg siin elanud ja ta ütles, et teda masendab k6ige rohkem see, et pätid varastavad oma kogukonna inimestelt. et mitte turistidelt vaid oma kodu lähedalt samamoodi. ja küla v6i townshipi v6i piirkonna inimesed siis mitte ei astu neile vastu kambaga, vaid pigem k6ik varjuvad oma kodudesse ja pimedas väljas ei käi, et lazaruse arvates see tegelikult ainult suurendab pättide v6imutunnet ja seeläbi kriminaalsus ainult kasvab. ma lugesin, et ühes townshipis neil sai k6rini sellest, et politsei pättidega kunagi midagi ei teinud, et pani nad paariks ööks kartsa ainult ja lasi siis vabaks. siis nad leppisid oma kogukonnas kokku, et kui keegi varguselt tabatakse, siis ta tapetakse. ja politsei kutsustakse ainult laiba järele. politsei saamatusest on ka muidugi palju juttu siin. palju korruptsiooni ja madalad palgad, mis ajendavad altkäemaksu v6tma jne.

üldsegi, praegu on jacob zuma kohtuprotsess käsil, mis on p6hiuudis neil päevil. zuma on järgmise aasta valimistel peamine presidenti kanditaat ja tal lasub suur korruptsiooni süüdistus. tema pooldajad ütlevad, et kui kohus julgeb ta süüdi m6ista, siis hakkavad riigis rahutused, et nemad on valmis zuma nimel tapma. palju uudiseid on majanduslangusest, k6rgest inflatsioonist (9% 2008.a. alguse andmed) ja tööpuudusest (23% sept. 2007.a. andmed). randi ehk kohaliku raha kurss on viimase aasta jooksul suuri k6ikumisi üle elanud. kui aasta tagasi oli kurss 1 eur = 9 randi, siis selle aasta aprillis oli kurss n6rgenenud juba 1 eur = 12.5 randi ja praegu k6igub kurss 1 eur = 11.5-12 randi juures. praegu siis 1 rand = 1.3 eek. ehk rand on tiba kallim raha kui eek. kui poes maksab leib 10 randi, siis on see 13 eeku. majandusteadlased vaidlevad, et randi kurss tuleks veel n6rgemaks lasta, et siis saab kohalikku majandust toetada suurema ekspordiga. aga see ilmselt hea lahendus ei ole. vot nii. see oli siis sünnipäeva eelne ülevaade mu ajutisest koduvabariigist. :) olge tublid!

3 comments:

Unknown said...

Kuuldavasti LAVi praegune valitsus toetab Zimbabwe presidenti Mugabet, sest LAV oli ainuke riik lisaks Venemaale ja Hiinale, mis olid ÜRO sanktsioonide vastu Zimbabwe suhtes. Ja see paneb juba mõtlema. Zimbabwe presidendivalimised teatavasti lõppesid nii nagu nad lõppesid, et ainuke opostsioonikandidaat Morgan Tsvangirai pidi lõpuks valima oma elu ja kandideerimise vahel ning lõpuks Mugabe kandideeris ainukesena teises voorus ja saavutas ülekaaluka võidu (kuidas olekski see saanud minna teisiti). Huvitav, kas LAVi presidendivalimised võtavad ka sarnased pöörded. Ei suuda need neegrid ikka rahulikult asju ajada. :)

Triin said...

PALJU ÕNNE, Airekene!!!

Kristiina said...

Aire, jälgin huviga su põnevaid seiklusi. Kahju, et oled juba tuttavaks saanud Aafrika vägivallaga. Loodan, et see oli su esimene ja viimane kord ning, et häid inimesi sinu ümber jaguks rohkem.
Mina kahtlustan, et LAVi presidendivalmised võtavad suhteliselt sarnase pöörde kui naaberriikides. Valged on müünud oma maid ja vara ning üritanud põgeneda juba eelmisest presidendivalimisest saati.
Palju õnne sünnipäevaks ka! Ole ettevaatlik arbuusidega, Aafrikas võivad need olla seest valged :).
Kallistades.