Friday, August 15, 2008

homme tähtis rugby mäng

tervitus! seekord tulevad spordiuudised. vaidlesime just lazarusega, et kes saab olümpialt rohkem medaleid, kas eesti või lõuna-aafrika. kuna seis on praegu 0:0. ma siis ütlesin talle, et kanter saab varsti medali, et lazarus peab hommikul hoolega hakkama kettaheite kvalifikatsiooni vaatama. ehhee.. homme on suurpäev siin, nimelt rugby mängus on vastamisi lõuna-aafrika ja uus-meremaa. see tähendab maailma kaks kõige kõvemat meeskonda. LAV on küll valitsev maailmameister, aga kerge neil olema ei saa. meeskondade nimed on siis Springboks (LAV) versus All Blacks (Uus-Meremaa). springbok on seesama kitseline ehk gasell, keda ma esimesel nädalal sõin siin õhtusöögiks. aga rugby on ülikuum mäng muide. ma käisin eelmine nädal statkal mängu vaatamas, siis oli Kaplinna meeskond Durbani (suurlinn idarannikul) vastu. hullult põnev oli. väga ilus kiire mäng, kui hoo sisse saab. kohati muidugi vägivaldne. see on nagu ameerika jalgpall, aga ilma kiivrite ja nende suurte kaitsmeteta, et nagu jalkavormis on mehed lihtsalt.

aga sport on selline natuke valus teema siin. siin ühiskonnas on paljud teemad nii valusad. kogu selle ebanormaalse apartheid süsteemi pärast, mis lõppes alles 1994. ehk siis enne seda suruti mustad ja pruunid inimesed elama eraldi piirkondadesse, neile olid eraldi tualetid, eraldi sporditrennid, eraldi ühistransport jne. valged olid kunnid ja valitsesid maad. ja selletõttu on kogu ühiskond nüüd, kui näiliselt on 14 aastat oldud vabad ja võrdsed, kuidagi segamini. et sport ei tule ka sellepärast järgi, et kui aastakümneid ei võetud musti ja pruune sportlasi meeskonda (kuigi nemad moodustavad elanikkonnast 70%) ja nad olid sunnitud eraldi statkadel harjutama jne, siis ei ole praegu tugevaid sportlasi ja ühtseid meekondi. rugby on ainus sport, kus ollakse ületamatud. rubgy meeskond oli aastaid ainult valgete meeste meeskond, nüüd on napilt kolmandik võistlejaid mustad ja pruunid. aga alles 15 aastat tagasi oli nii, et kui esimene must mees meeskonda võeti, siis ikkagi pidi ta pärast mängu teises hotellis ööbima ja teises lauas sööma jne. jube värk see rassism.

1 comment:

Triin said...

tore, et Jaanson ja Endrekson medaliotsa lahti tegid, päike ikka põues, kui ka Kanteri närv vastu ei pea ja ketas kus kurat lendab:)